Dalgıç Pompa Nedir? Nasıl Çalışır?
Dalgıç pompa, sıkı bir şekilde kapalı olmakla birlikte hava ve su çıkışlarının olma olasılığı sıfır olan ve monte motora sahip pompalara verilen genel bir isim olarak tanımlayabiliriz. Ülkemiz de genellikle tarlalarda duyduğumuz dalgıç pompalar birçok farklı amaç için kullanılmaktadır. Yazımızda dalgıç pompanın ne işe yaradığını, nasıl çalıştığını ve özelliklerini bulabileceksiniz.
Dalgıç Pompa Ne İşe Yarar?
Su işlemleri özelinde faydalı olan dalgıç pompa kullanımları modellerine göre farklılık gösterir. Tek kademli olan dalgıç pompalar özellikle kanalizasyon ve drenaj işlemlerinde yararlanılır. Bunun haricinde çok daha özelliğe sahip olan kademeli dalgıç pompaları ise kuyulardan su çıkarmak için kullanılmaktadır.
Çok daha derin sondaj işlemlerinde de kullanıldığı görülmektedir. Kuyu işlemlerinde kullanılan dalgıç pompalarıyla ilgili önemli birçok husus bulunmaktadır. Öncelikli olarak işlemlerden öcen kuyuya uygun dalgıç pompa seçimi yapılmalıdır. Ardından kuyu debisinin yeterli olduğu kontrolü yapıldıktan sonra dalgıç pompanın debi ve basma yüksekliğinin uygun olup olmadığı test edilmelidir.
Dalgıç Pompa Nasıl Çalışır?
Pompa gövdesine bitişik olarak monte edilen motora sahip olan dalgıç pompalarda bağlantı yerleri ise tamamen izole edilmektedir. Bu sayede hiçbir şekilde hava ya da su sızdırma durumları olmazken dış etkenlerden bağımsız bir şekilde çalışması da en önemli özelliklerinin başında gelmektedir. Bundan dolayı kullanımı çok güvenli ve verimli olurken aynı zamanda pratikliği de içerir. Sahip olduğu mekanik salmastra sistemleri neticesinde motor kısmına akışkanın pompalanma durumu ortadan kaldırılmaktadır. Çoğunlukla derin kuyu, tünellerde kullanıma uygun olurken aynı zamanda sulama, su temin işlemleri ve yer altı sularının su seviyelerinin kontrollerinde değerlendirilmektedir.
Dalgıç pompa çalıştırılmasıyla birlikte derin kuyularda su işlemleri yapılabilir. Bunun için kuyunun dibine kadar indirilmesine gerek yoktur. En az dipten 2 metre yüksekte olacak şekilde monte işlemi yapılmalıdır. Sıcaklık derecesi 30 dereceye kadar olan akışkanlar için kullanımı söz konusu olduğu için dalgıç pompa kullanımları da ona göre yapılmalıdır. Havuz ya da su depolarında kullanımı için ise soğutma gömleği bulunmalıdır.
Manometre ile dalgıç pompa çalışması izlenmelidir. Elektrik motoru ve sistem hakkındaki tüm bilgiler kuyu çıkış ağzında bulunacak olan manometre ile alınabilir. Bunun dışında akım ve voltajların izlenmesi içinde voltmetre ve ampermetre cihazlarından yararlanılmaktadır. Aşırı akım ya da düşük voltaj durumlarında elektrik sistemli motorun çalışması söz konusu değildir. Bununla birlikte elektrik panosu seviye elektrotu ayarları yapılarak da işlemlere başlanılmaktadır.
Dalgıç Pompa Özellikleri
Dalgıç Pompa akışkan basma işlemlerinde yetersiz kalıyor ise birden fazla durum etkili olabilir. Çıkış vanasının kapalı olma ihtimali vardır. Ayrıca dönüş yönü ters veya kuyu su seviyesinin debiyi sağlamadaki gücü de düşüktür. Basma borusu hasar almış, emiş ağzı bağlantısını oluşturan süzgeç tıkanmış olabilir. Pompanın yanlış devirde çalıştırılması gibi bir durumda akışkanın yetersiz olmasına neden olabilir. Bunun dışında dalgıç pompa basma yüksekliğinin yetersiz olması halinde ise kuyu su seviyesinin düşük olduğu sonucu çıkarılabilir. Dönüş yönü ters olabileceği gibi pompa çarkları tıkanmış ya da aşınmış olabilir. Bunların haricinde tesisatta kaçakların var olması da ihtimaller arasında değerlendirilebilir. Yazımıza eklemek istedikleriniz var ise alt taraftan bize değerli yorumlarınızı belirtebilirsiniz.