Dünyamız küresel ısınma ve çevre kirliliği tehlikesi ile karşı karşıyadır. Son zamanlarda ekonomik baskıların da artmaya başlamasıyla özellikle ısınma amacıyla farklı enerji kaynakları ve yakıt tipleri araştırılmaya başlanmıştır. Odun ipi yakıtları incelediğimizde duman çıkışını azaltacak ürünlerin önemi hızla artmaktadır. 6-10 mm çapında 10-50 mm uzunluğunda olan pelet yakıtı, yüksek basınçta sıkıştırılmış talaş, odun yongaları, ağaç kabukları, zeytin çekirdeği, fındık, badem ve ceviz kabuklarından üretilmektedir. Hızla kullanımı artmaktadır.
Her ağaçtan kesilen odunlardan pelet yakıtı üretilebilir. Çam gibi yumuşak odunlara sahip ağaçlar da çok tercih edilir. İlave katkı maddesi kullanılmadan üretilen pelet kalorifer kazanında, pelet sobasında ve ekmek fırınları gibi alanlarda yakıt olarak kullanılır. Duman çıkışı oldukça azdır. Çevreye hava kirliliği yönüyle faydalıdır.
Sıkıştırılmış malzeme olduğu için odun ve kömüre göre 2-3 kat daha fazla enerji verir. Oldukça ekonomiktir. Pelet sobasında 8-10 saatte bir depo pelet yakıtı tüketilir. Bu yanma sonucunda ortaya çıkan kül miktarı 1 su bardağı dolduracak kadardır. Dumansız denebilecek düzeyde bir yakıttır.
Avrupa ülkeleri pelet yakıtını 1980’lerin başında üretmeye başlamıştır. Günümüze kadar Avrupa’da yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. Ülkemizde oldukça yeni bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sadece evler yerine berber salonları, kıraathaneler, tarımsal işletmelerde kullanılmaktadır. Kış aylarında don olayları nedeniyle bitkilerin zarar görmesini önlemek için ihtiyaç duyulan bir üründür. Antalya ve ilçeleri Manavgat, Serik Alanya gibi tarımsal bölgelerde özellikle muz seraları, ejder pitaya seraları, tropikal meyve seraları, sebze seralarında tercih edilen bir üründür.
PELET SOBASI
Pelet sobası, halk arasında dumansız soba olarak bilinir. Yakıt deposundan yerçekimine bağlı olarak pelet, sobanın yanma odasına düşer ve orada yanma gerçekleşir. Sürekli olarak yanarak devamlı ısı üreten bir kaynaktır. 8-10 saatlik yanma süresinde sadece 1 depo yakıt tüketir. Ancak kullanım tercihine bağlı olarak bu süre 5 saate de düşürülebilir. Ama 8-10 saatlik yakıt akışı ayarı 25 santigrat sıcaklık seviyesini koruyan bir ortam sunar. Beyaz buhar şeklinde çok az duman çıkarır. Evlerdeki kullanımı için boru ve baca bağlantısı yapılması gerekir. Bu sobalar 2.5 m tavan yüksekliği olan 70 m2 ‘ye kadar olan alanlarda rahat ve konforlu bir ısınma sağlar.
Tarımsal amaçlı ısıtıcı olarak kullanıldığında; muz ve diğer tropikal meyve seraları ile sebze seralarında ayrıca boru kullanılmasına gerek yoktur. Belirli aralıklarla sera içerisine yerleştirilir. Pelet depoları doldurulduktan sonra sobalar yakılır. Ortalama 10 saat kadar bu depoları boşalmaz. Evde veya tarımsal amaçlı kullanıldığında çok çok ekonomik bir kullanıma sahiptir. Odun veya elektrik enerjisi kulanan cihazlarla klima ve diğer ısıtıcılara göre fark edilebilir derecede tasarruf sağlar.